torstai 17. elokuuta 2017

Teearvostelu: Théhuoneen 1st Flush Darjeelingit vuonna 2017: Rohini - Seeyok - Phoobsering - Puttabong


Olen suuri ensisadon darjeelingin ystävä, joten luonnollisesti ostin kaikki laadut mitä Théhuoneelta löytyi. Théhuoneen darjeelingit ovat olleet vuosi toisensa jälkeen laadukkaita (puhumattakaan valikoimasta) joten ostan yleensä tavarani heiltä.

Kupiksi maistelussa olleille darjeelingeille valitsin Iittalan 0,2L Taika-kahvikupin. Normaalisti suosin pieniä, korvattomia, tulppaanin muotoisia teekuppeja, mutta ne eivät oikein päästäneet makua ja/tai tuoksua oikeuksiinsa. Kannuina olivat Hario Chacha-teekannut 300ml ja 500ml versiot.

Aikaisin tulokas ja myös ensimmäinen testaamani darjeeling on Rohini. Rohini Tea Estate on yksi darjeelingin nuorimmista teeplantaaseista. Se oli viime vuosituhannella pitkään suljettuna (30 vuotta) ja avattiin uudestaan vuonna 1994. Rohini Tea Estaten pinta ala on 138 hehtaaria ja korkeus vaihtelee 400-1200m välillä.

Rohini
Rohini oli ensimmäinen Théhuoneelle saapunut darjeeling, ja kulutus on ollut sen mukaista. Artikkelin kirjoittamishetkellä on menossa kolmas pussi. Ostan harvoin samaa teetä kahteen kertaan, joten valehtelisin, jos sanoisin, etteikö tämä olisi henkilökohtainen suosikkini neljästä.

Rohini on hyvin tunnusomainen darjeeling. Kevyen shampanjamainen muscatellin tuoksulla ja maulla. Seassa pientä yrttisyyttä. Maku on yleisesti ottaen makea ja täyteläinen. Lehdet koostuvat pääostin nupuista ja ovat kauniin värikkäitä. Jättää suuhun miellyttävän hunajaisen jälkimaun.

Seeyok
Seeyok on neljästä ehdottomasti aromikkain tee. Sillä on todella kukkainen tuoksu, jonka seassa hieman muscatellia. Tuoksu leviää helposti ja sitä voikin ihastella koko teehetken ajan. Maku muistuttaa melko paljon tuoksua: kukkia, muscatellia ja sokeriruokoa. Väriltään kultainen juoma on juuri sopivan kirpakkaa mikä helpottaa tasottamaan kukkien, muscatellin ja sokeriruo'on makeutta. Seeyokia on miellyttävä juoda ja se jättää makean kukkaisen jälkimaun.

Phoobsering
Phoobsering teetila on perustettu vuosina 1856-1860 ja nimetty paikallisen asukkaan Phurpu Tsheringin mukaan. Phoobsering on tunnettu hyvästä laadustaan ja valkoisesta darjeelingistaan. Phoobsering on hieman puinen, mutta raikas hienolla, makealla muscatellin tuoksulla. Uutos on väriltään kirkkaan oranssia eikä tuoksu miltään.

Phoobsering
Tee maistuu makealle muscatellille. Se on tummemman ja vahvemman makuista, jos verrataan esimerkiksi Rohiniin tai Seeyokiin ja maun suutuntuma on pyöreä. Hyvin tyypillinen kevätsadon darjeeling tämäkin. Jättää mukavan, heinäisen jälkimaun. Phoobsering eroaa edukseen kuitenkin hieman karskilla maullaan.

Puttabong kertoo olevansa yksi vanhimmista teeplantaaseista Darjeelingissa. Puttabong on perustettu vuonna 1852 joten ikää tulee tänä vuonna kunnioitettavat 165 vuotta. Teeplantaasin koko on valtavat 436 hehtaaria ja korkeus vaihtelee 600-2300 metrin välillä. Sanomattakin Puttabong on myös yksi arvostetuimmista darjeelingin tuottajista.

Puttabong
Tuoksu on huomattavan yrttinen ja makea kanelisella vivahduksella. Maku on voimakkaampi kuin Rohinilla. Puttabongin maku on yllättävän makea, melkein sokerinen, mutta omalla tavalla se sopii vahvan yrttisyyden kanssa. Hieman hapan yrttisyys kuitenkin taittaa makeutta sopivan tasapainoiseksi kokonaisuudeksi.

Puttabongia voi hauduttaa useamman kerran, mutta ensimmäinen haudutus on maultaan moninaisin ja parhain. Haudutuksen kanssa saa olla tarkkana, sillä Puttabong hautuu helposti yli.

Kuten varmaan tiedätte, pidän miedoista teelaaduista. Ja mietojen teiden ystävänä Rohini sopi makunystyröilleni parhaiten samoin Seeyok. Phoobsering ja Puttabong edustivat ensisadon darjeelingien 'pimeää puolta' verratten vahvoilla ja ronskeilla mauillaan.

Rohini

Seeyok
Phoobsering

Puttapong

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti