torstai 24. toukokuuta 2018

Teearvostelu: White2Tea Club - Ganlu ja Sparrow tongue

Sparrow Tongue


White2Tea Club - Ganlu ja Sparrow Tongue vihreät teet


Lupasin itselleni vuodenvaihteessa, että tänä vuonna kirjoitan artikkelin jokaisesta hankkimastani teestä. Aika panna tuo lupaus käytäntöön sillä kevätpoiminnan teet ovat saapuneet.

Aloitetaan aikaisimmasta tulokkaasta. Huhtikuun White2Tea -teeklubista nimittäin putkahti kaksi Pre-Qingming teetä. Qingming on kiinalainen esi-isien muistojuhla, joka tavallistesti pidetään 4-6 huhtikuuta. Pre-Qingming tee on poimittu ennen tuota juhlaa, kun teen nuput ovat putkahtaneet oksiin. Pre-Qingming tee on Kiinassa hyvin arvostettua ja sen tuotantomäärä on pieni, mikä näkyy teen hinnassa.

Pakettiin valittiin kaksi tuntemattomampaa teelaatua. Sichuanista kotoisin olevat Ganlu ja Sparrow Tongue. Haudutin molemmat pikahaudutuksena (= alle 5s) kiehuvassa vedessä, kuinkas muuten.

Sparrow Tongue

Sparrow tongue saa nimensä varpusen kieltä muistuttavasta ulkonäöstään. Herkässä tuoksussa on hieman vihreää papua ja parsaa. Kompaktit lehdet ovat saman kokoisia, eikä joukossa vaikuta olevan yhtäkään rikkinäistä yksilöä. Kauniita lehtiä on mukava tutkailla.

Teen maku on mieto, mutta erittäin monivivahteinen. Maussa on kurkkua, melonia, papua ja sokeriruokoa.

Haudutin teen kahdella tapaa, lasisessa cha haissa ja gaiwanissa. Lehtien tanssia cha haissa oli ilo katsella ja omasta mielestäni tee hyötyi enemmän tästä haudutustavasta. Cha haissa hitaasti haudutettuna lehtien maut pääsivät paremmin oikeuksiinsa

Ganlu

Ganlusta tuli nopeasti suosikkini. Ganlu ei ole yhtä makea kuin Sparrow Tongue, mutta makua löytyy sitäkin enemmän. Maku pyörii pääasiassa kasviksissa ja esiin pistävimmät ovat parsa, sokeriherne ja vihreä papu. Taustalla voi maistaa muun muassa sokeriruokoa ja hunajamelonia.Lehdet ovat niin täynnä untuvaa, että päätin nyppäistä gaiwanista pari, teen mukana tullutta, karvapalloa pois. Kuivien lehtien tuoksu on voimakkaan parsamainen.

Tuoksussa on herkullista yrttimäisyyttä ja kiinnostava, viileän minttuinen vivahde. Pitkässä jälkimaussa on parsaa ja korianteria.

Ganlu

Toisin kuin Sparrow Tongue, Ganlun kanssa saa olla varovainen, sillä se ylihauduttuu herkästi. Tämä johtuu luultavasti lehtien löyhemmästä rakenteesta.

Jos näiden kahden pohjalta tekisi ennustusta, vaikuttaisi siltä, että tästä on tulossa loistava teevuosi. Viime vuosi oli teelle hieman hankala sääolosuhteiden vuoksi ja moni normaalisti herkullinen tee jäi 'ihan ok'-tasolle. Ganlu ja Sparrow Tongue valavat uskoa tähän vuoteen.

Ganlu
Sparrow Tongue

2 kommenttia:

  1. Hienoja kuvia ja hyviä tekstejä, kiva, että kirjoitat taas! Olen itse vielä aika alussa teeharrastuksessa ja on mukava oppia lisää. Aloin vähän aika sitten blogata teestä itsekin, tervetuloa lukemaan! www.teetajahyvaamielta.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ilo on puolellani! Pitääkin liittyä lukijaksi ja hienoa, että meitä teeharrastajia löytyy yhä enemmän. Jos voin mitenkään tarjota lisää tietoa, niin lähetä viestiä vaikka Instagramissa niin autan parhaani mukaan ^^

      Poista