torstai 9. elokuuta 2018

Teearvostelu: Théhuone - Yu Chi Shan Cha


Théhuoneen uutuus Yu Chi Shan Cha kasvaa villinä Formosan vuorella Taiwanissa. Harvinaisen, villien teepuiden lehdistä valmistetun mustan teen maussa on Théhuoneen mukaan paahdettua kauraa, paahdettuja makeisia, kevyttä persikkaista hedelmäisyyttä sekä vivahteita villiruusuista.

Kun näin ilmoituksen tuoreesta teeuutudesta, aloin muistelemaan sitä herkullista mustaa teetä, jota olin maistanut Théhuoneella vuosi tai kaksi takaperin. En sitten millään muistanut kyseisen teen nimeä, mutta muistin, että sen hinta oli korkea ja se tuli Taiwanin Formosasta. Otin 'riskin' (tiesin, että tee olisi hyvää, vaikka se ei juuri sitä samaa teetä olisikaan) ja hain itselleni 25 grammaa Yu Chia. Tee myydään 50g alkuperäispakkauksessa tai 25g Théhuoneen omassa paketissa.Maistamiani taiwanilaisia teitä on yhdistänyt yksi asia, jonka vuoksi olen hurahtanut taiwanilaiseen mustaan teehen. Ne nimittäin maistuvat lähes aina mehukkaan hedelmäisiltä, yleensä persikalta, mangolta tai mansikkaiselta.Yu Chi ei ole poikkeus. Tuoksu on ihastuttavat rapea ja paahteinen. Siinä on kuvatun laista persikkaa, ripaus paahteista viljaa ja paahdettuja makeisia/paahdettua sokeria. Tuoksu on kaiken kaikkiaan erittäin makea ja hedelmäinen, johon pieni paahteinen aromi sopii erinomaisesti. Tuoksusta tuli ensimmäisenä mieleen jokin persikkajälkiruoka poltetulla marengilla. Aivan jälkiruoaksi tee ei taivu, sillä tuoksussa on myös mustille teille tuttua maltaisuutta, joka palauttaa ajatukset teehen.Valmistin teen länsimaiseen tyyliin käyttäen gaiwania. Ripottelen gaiwanin pohjalle pienen annoksen teetä, huomattavasti vähemmän kuin gongfu-tapaan hauduttaessa, ja annoin hautua kaksi minuuttia. Ensimmäinen haudutus on syytä tehdä kunnolla, sillä se on Yu Chin paras ja makurikkain haudutus. Teestä saa kerralla kolme haudutusta joista kahdella viimeisellä kerralla maku on huomattavasti miedompi.

Olen kokeillut eri haudutusaikoja Yu Chilla ja olen huomannut, että mitä pidempään Yu Chia hauduttaa, sitä enemmän mustan teen ominaismaku tulee esille. 1,5min haudutuksella tee maistuu aivan hattaralta. Näin lyhyellä haudutuksella tee on kevyttä ja erittäin makeaa. Se ei maistu mustalta teeltä tai hedelmäiseltä. Mutta tuon ihanan makean täyteläisen hattaran maun vuoksi, hieman  kevyempi haudutus on kokeilemisen arvoinen. Teen steviaa muistuttava makeus jää kurkkuun pyörimään pitkäksi aikaa teen juomisen jälkeen.Kahden minuutin haudutuksella Yu Chi saa mustalle teelle tyypillisiä makuja. Makea hattara maistuu edelleen, mutta sen seurana on mehukas persikan maku mansikkaisella vivahteella. Maltaisuus tasoittaa hattaraa ja paahdettua sokeria, joten tämä pidempi haudutus ei ole yhtä makea, mutta sitäkin täyteläisempi. Jälkimaussa maistaa villiruusut, joiden maku vaihtuu nopeasti stevian makeuteen.

Yu Chi on jokaisen sentin arvoinen teekokemus, jota aion ostaa myös tulevina vuosina. Joka hörppäyksellä maistaa jotain uutta ja ei sitä kovin usein pääse juomaan hattaralta maistuvaa teetä. Poltetun sokerin, persikan ja villiruusujen kombinaatiossa on jotain erityisen viehättävää, vaikka makujen yhteensopivuus ensin epäilytti. Ja mikä kiinnostavinta, Yu Chi tuntuu maistuvan joka vuosi hieman erilaiselta. Odotan innolla ensi vuoden Yu Chi Shan Cha satoa. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti